Primer urejanje formalnosti 

Razmišljam, da bi odprl s.p. Na Zavodu za zaposlovanje sem že 8 mesecev, službe pa ne morem najti. Ali mi lahko kdo svetuje, kaj vse moram storiti, kako naj sploh začnem. Kako je z davki, kakšni so prispevki, kakšne možnosti se mi vse ponujajo. S svetovalko na Zavodu sem se pogovarjal o tem, pa mi je dala preveč informacij za tako kratek čas sestanka. Napotila me je na VEM točko, da mi bodo tam vse razložili in tudi pomagali urediti formalnosti. Pa kaj, ko se niti ne znam pogovoriti, ne vem, kaj sploh povprašati. Potrebujem kar nekaj informacij, preden se oglasim tam.

Rešitev ja računalnik, Google. Začnem z enostavnim vprašanjem: “Kako odprem s.p.?” Kar nekaj prispevkov je o postopku odpiranja. Preletim zanimive sestavke, nekaj pomembnih informacij pa sem si tudi natisnil. Našel sem tudi nekaj forumov, kjer podobni brezupni primeri, kot sem jaz, razpravljajo o problematiki. In tisti, bolj izkušeni, odgovarjajo. Kar zanimive razprave. Dobil sem odgovore na celo vrsto vprašanj.

Kaj pa prispevki? Vprašanje za Google: “Prispevki za s.p.”. Tu sem si razjasnil kar precej stvari: minimalni prispevki, pavšalni prispevki, višji prispevki, določitev osnove za prispevke, itd. Pa še dodatna vprašanja: “Knjigovodstvo s.p.”, “Subvencija za odpiranje s.p.” in za vsak slučaj še “Bankrot s.p.”. Pri slednjem vprašanju sem našel tudi zanimivo spletno stran: “Pravo za telebane”. Tam je veliko zanimivih diskusij in razlag problemov, na katere ne bi nikoli pomislil.

Ko sem že za računalnikom, pogledam še, kaj najdem na temo stroke področja, kjer se želim samozaposliti: “Foto studio”. Spoznavam bodočo konkurenco. Še več o tem z vprašanjem “Podjetja Foto Studio”. Tu najdem spletno stran www.bizi.si, kjer je celoten adresar podjetij.

Oborožen z znanjem in informacijami sem se odpravil na VEM točko. Tam sem se počutil skoraj enakovrednega svetovalki. Lepo sva prediskutirala celotno problematiko in pripravila vse potrebno za moj življenjski podvig.

(Skupno 123 obiskov, današnjih obiskov 1)