Družabna omrežja imajo poleg prednosti tudi nevarnosti, ki v glavnem izvirajo iz dejstva, da na njih objavljamo podatke in informacije o sebi. Naši profili so lahko popolnoma javni, kar pomeni, da ga lahko vidi in deli naprej vsak uporabnik interneta: naši sorodniki, prijatelji, popolni neznanci in še kdo.

Pred uporabo družabnega omrežja se je potrebno podučiti o tem, kako posamezno omrežje skrbi za zasebnost in varnost svojih uporabnikov. Dobro bi bilo prebrati pravila uporabe in njihovo politiko varovanja zasebnosti, ker pa so ta običajno zelo dolga in zavita v pravni jezik, si lahko pomagamo z izkušnjami drugih.

V Sloveniji imajo kar nekaj spletnih strani, ki nam bodo pri tem pomagale. Naštejmo samo nekatere:

Poglejmo si nekaj nasvetov o varovanju zasebnosti na družabnih omrežjih (prirejeno po spletni strani http://safe.si/).

  1. Bodite previdni pri objavljanju svojih osebnih podatkov (še posebej imena, priimka, naslova in telefonske številke) v svojem profilu. Dobro premislite, katere vaše slike so primerne za objavo.
  2. Bodite previdni s podatki, ki povedo veliko o tem, kaj počnete in kje se pogosto zadržujete v svojem življenju.
  3. Spoštujte zasebnost drugih. Še posebej bodite previdni pri objavljanju osebnih podatkov drugih oseb brez njihovega dovoljenja, vključno s fotografijami, posnetki.
  4. Uporabite nastavitve zasebnosti, ki jih ponuja posamezno družabno omrežje. Omejite dostop do informacij tudi v smislu dostopa do njih prek iskalnikov (npr. Google, Najdi.si).
  5. Previdno sprejemajte neznane kontakte med svoje prijatelje. Zavedajte se, da se lahko na spletu ljudje pretvarjajo za nekoga drugega.
  6. Zaupajte svojemu občutku! Če se počutite neprijetno ali ogroženo zaradi nečesa, kar se vam je zgodilo on line, povejte odrasli osebi ali pa prijavite urednikom spletne strani.
  7. Bodite pazljivi pri izbiri vašega gesla: naj ne bo isto kot tisto, ki ga uporabljate za dostop do vaše elektronske pošte, bančnih storitev ali drugih storitev. Uporabljajte težko uganljiva gesla, ki vsebujejo velike, male črke, številke in druge znake ter jih redno menjajte.
  8. Na internetu, forumih in v komentarjih poiščite mnenja in izkušnje drugih uporabnikov glede zasebnosti in varnosti na portalih, ki jih sam ne poznate dobro.

(Skupno 996 obiskov, današnjih obiskov 1)