Ustni pozdravi

Vsako srečanje se začne s pozdravom, ki je v našem življenju zelo pomemben, in je osnova bontona. Pozdravljamo ljudi, s katerimi se srečamo v trgovini, knjižnici, na delovnem mestu, v dvigalu … Pozdrav je sestavljen iz pozdrava in odzdrava. Ko pozdravimo človeka, mu s tem izrečemo dobrodošlico, smo do njega pozorni, mu povemo, da je zaželen. Pozdrav je vedno vljuden, kako in kdaj pozdravljamo ter s katerimi besedami, pa je odvisno od vrste srečanja. Odzdravimo s podobnim pozdravom. Odzdravljanje je človekova dolžnost in kdor ne odzdravi, pokaže svojo neolikanost.

Katere vrste pozdravov poznamo?

Neuradno se pozdravljamo s sorodniki, prijatelji, z znanci, s sosedi, sošolci … Najpogostejši neuradni pozdravi, ki so bolj sproščeni, so: živijo (živjo), zdravo, čao, oj, ojla, ahoj …

Neuradno pozdravljanje

Uradno se pozdravljamo z neznanci, z nadrejenimi na delovnem mestu, s starejšimi, poslovnimi partnerji … Najpogostejši uradni pozdravi so dobro jutro, dober dan, dober večer, pozdravljeni.

Uradno pozdravljanje

Kdo najprej pozdravi?

Včasih so bila pravila pozdravljanja jasna: moški pozdravi žensko, mlajši starejšega, podrejeni nadrejenega, kdor stopi v prostor, pozdravi prvi ne glede na starost, spol, planinci, ki se vzpenjajo, pozdravijo tiste, ki se spuščajo, zaposleni v trgovinah, knjižnicah so dolžni pozdraviti prvi. Ta pravila še vedno veljajo, a so bolj ohlapna. Vse bolj se uveljavlja splošno načelo, da pozdravi tisti, ki drugega prej opazi.

Kako pozdravljamo in se poslavljamo v različnih obdobjih dneva?

Pisni pozdravi

Pozdrave zapisujemo tudi v uradnih in neuradnih besedilih, npr. v pismu, opravičilu, vabilu, prošnji. Tudi pisni pozdravi so neuradni in uradni. Neuradni pozdravi: Živijo, Čao!, Se vidiva. Se slišiva. Lepo se imej. Uradni pozdravi: Lepo Vas pozdravljam. S spoštovanjem; Lep pozdrav

Pozdravljanje  Naloge in rešitve

(Skupno 16.203 obiskov, današnjih obiskov 2)