Sestavni deli e-dopisa so:
  • elektronski naslov prejemnika, lahko pa napišemo tudi tiste prejemnike, ki jih bomo prav tako seznanili s sporočilom. Če napišemo več naslovov, te ločimo s podpičjem.

  • kratek povzetek sporočila. S tem skušamo spodbuditi naslovnika, da sporočilo odpre. Zato ne uporabljajmo veliko besed, ampak le eno oz. dve, ki so značilni za sporočilo. Če pa ne želimo, da prejemnik vidi, komu vse smo poslali sporočilo, uporabimo polje Skp.

  • V okno za pisanje sporočila napišemo kratko sporočilo. Če pa je besedilo daljše kot ena stran, pa je bolje, da ga napišemo kot Wordov dokument in ga s pomočjo priponke pošljemo naslovniku. V sporočilu pa lahko naslovniku le zapišemo, kaj mu pošiljamo v priloženi datoteki.

  • Pred sporočilom napišemo nagovor, tako kot v navadnih dopisih. V uradnih e-dopisih še vedno veljajo nagovori: Spoštovani, Spoštovani gospod Horvat!
  • Besedilo zaključimo s pozdravom (npr. Lep pozdrav; nepravilno LP) in s svojim imenom ali z imenom in s priimkom. Poleg imena in priimka lahko dodamo še naziv in sedež podjetja/zavoda ter e-naslov, številko telefona, telefaksa, mobilnega telefona. Ime in priimek pa v e-dopisih napišemo pod pozdrav (na levo stran) in ne na desno, tako kot pri običajnih dopisih.

Na primer:
Cveto Kuhar,
samostojni podjetnik

Primer e-dopisa:

(Skupno 3.415 obiskov, današnjih obiskov 1)