Kratica pomeni sodobno Informacijsko komunikacijsko tehnologijo in zajema vse naprave ali sisteme, ki omogočajo shranjevanje, priklic, obdelavo, prenos in sprejemanje informacij, torej ne le računalnike, ampak tudi radio, televizijo, telefone… Združuje naprave in programsko opremo, ki jo na teh napravah uporabljamo.

Osebni namizni računalniki so, za razliko od prenosnih ali tabličnih računalnikov, oblikovani za rabo izključno na pisarniški mizi. Namizni računalniki so sestavljeni iz več ločenih komponent: sistemska enota (v kateri se nahajajo matična plošča s procesorjem, trdi disk, pomnilnik, optične enote, mrežna kartica, grafična in zvočna kartica, napajalnik in še kaj), zaslon, miška, tipkovnica in zvočniki.

Prenosni računalniki so osebni računalniki, katerih glavni namen je večja prenosljivost. Prenosniki so veliko lažji in manjši od namiznih računalnikov. Imajo tanek zaslon, pritrjen na osrednjo enoto, ki vsebuje tudi tipkovnico. Večina prenosnih računalnikov vsebuje priključek, preko katerega lahko sliko posredujemo tudi na zunanji zaslon ali projektor. Prenosniki vsebujejo baterijo z možnostjo polnjenja.

Tablični računalniki ali preprosteje tablice, so prenosni računalniki z zaslonom, baterijo in vsem vezjem v eni enoti. Opremljeni so z različnimi senzorji (s kamerami, z mikrofoni, merilci pospeškov ipd.) in imajo zaslon občutljiva na dotik, ki služi tudi kot tipkovnica. Najbolj običajne velikosti so od 7 do 10 palcev (merimo diagonalo zaslona).

Pametni telefoni so danes skoraj vsak mobilni telefon. To so telefoni, ki imajo nekatere lastnosti računalnikov. Zmožni so poganjati programske aplikacije, ki so lahko zelo različne: od igric, koledarjev, urejevalnikov dokumentov, navigacijskih programov, do multimedijski programi itd. Vse te aplikacije zelo razširijo uporabnost mobilnih telefonov.

Televizija se vedno bolj spreminja iz naprave za predvajanje slike in zvoka v informacijsko središče stanovanja. Pametne televizije imajo veliko lastnosti računalnikov in nam omogočajo npr. brskanje po svetovnem spletu, branje elektronske pošte, uporabo družabnih omrežij (kot sta npr. Facebook in Twitter), igranje igric, videokonference (npr. Skype) in še kaj.

Na vse naštete naprave lahko priklopimo tudi dodatne enote, kot so tipkovnica, miška, zaslon, tiskalnik, slušalke, zvočniki, mikrofoni, dodatne pomnilne enote (USB ključki, zunanji diski ipd.) in še veliko drugega.

Pri izbiri oziroma nakupu naprave je treba najprej dobro odgovoriti na nekatera vprašanja. Čemu bo naprava služila? Za kaj in kje jo bomo uporabljali? Kdo vse bo z njo rokoval? Šele potem pridejo na vrsto razmileki o ceni, garanciji, znamki, modelu ipd.

Pomagamo si lahko z  različnimi vodiči:

Potrebno se je zavedati, da se računalniki zelo hitro spreminjajo in vsaj tako hitro bi se morala spreminjati tudi priporočila za njihov nakup. Zato je vedno priporočljivo pogledati več neodvisnih nasvetov in primerjav opreme.

(Skupno 15.098 obiskov, današnjih obiskov 1)