Vprašanja in odgovori
 1. Kaj je datoteka?
 2. Kdaj uporabiti shrani in kdaj shrani kot?
 3. Kaj je črkovalnik?
 4. Kaj je pdf format in kdaj ga uporabim?
 5. Kaj so izročki?
 6. Kaj pomeni izraz “shraniti v oblaku”?
 7. Kaj je skupno urejanje vsebin?
 8. Kaj so podcasti?
 9. Kaj je odložišče?
 10. Kaj je desni klik?
 11. Kaj storiti, ko pri kopiranju ne dela desni klik?
1. Kaj je datoteka? 

Datoteka je zaključena skupina podatkov, ki ima svoje lastno ime, lastnika in druge lastnosti. Shranjena je na disku ali prenosnem nosilcu podatkov (npr. USB ključku). Poznamo besedilne datoteke, slike, računalniške prosojnice, preglednice, zvočne, video in programske datoteke. Že v imenu jih prepoznamo z različnimi končnicami, npr. moj_zivljenjepis.ppt  ali moj_zivljenjepis.mp3. Za lažjo organizacijo datoteke shranjujemo v mape in podmape.

na vrh

2. Kdaj uporabiti shrani in kdaj shrani kot?

Ustvarjeno datoteko je seveda potrebno shraniti. Tudi če jo bomo samo zaprli, nas bo program pred tem vprašal, če želimo shraniti spremembe. Ob prvem shranjevanju datoteke je smiselno uporabiti funkcijo “shrani kot” in pri tem določiti

 • ime datoteke, ki naj vsebuje samo črke in številke, namesto presledkov pa uporabimo podčrtaj, npr. zapisnik_svet_sole_30_9_14 in
 • mesto, kamor bomo dokument shranili.

Kadar že predhodno shranjeno datoteko samo urejamo in želimo shraniti popravke, je dovolj, če uporabimo funkcijo shrani, razen, če želimo shraniti obe verziji datoteke; v tem primeru uporabimo funkcijo shrani kot in v imenu jasno označimo, da gre za novo verzijo (zaporedno številčenje, označevanje z datumom …).

na vrh

3. Kaj je črkovalnik? 

Črkovalnik je pregledovalnik pravopisa, program, ki preverja naše tipkarske in pravopisne napake. Nanje nas opozori tako, da napačno zapisano besedo podčrta. Pri tem uporablja besede is slovarja, zato moramo v urejevalniku besedil, ki ga uporabljamo, najprej izbrati jezik, ki naj ga črkovalnik pregleduje. Nekateri črkovalniki nam ob podčrtanih besedah ponudijo novo besedo, ki bi lahko bila prava. Ker je jezik živ organizem, vseh besed seveda v slovarju ni, pogosto manjkajo kratice, nekateri strokovni termini, lastna imena …, zato nam lahko črkovalnik označi tudi besede, ki smo jih prav zapisali.

na vrh

4. Kaj je pdf format in kdaj ga uporabim?

PDF (Portable Document Format) je standard za izmenjavo datotek, ki jih lahko odpiramo in beremo neodvisno od programske opreme in opreracijskega sistema, ki ga uporabljamo. Pri shranjevanju datotek v obliki pdf je pomembno, da se ohrani oblikovanje in postavitev dokumentov.

na vrh

5. Kaj so izročki? 

Izročki so (običajno) natisnjena oblika predstavitve, ki jih predavatelji pogosto razdelijo publiki, da lažje spremlja predstavitev oz. si ustvarja zapiske. Več si lahko preberete na spletni strani Ustvarjanje in tiskanje izročkov.

na vrh

6. Kaj pomeni izraz “shraniti v oblaku”? 

Dokumenti v oblaku so tisti, ki jih ne shranjujemo niti na notranje diske svojega računalnika ali druge naprave niti na prenosne naprave za shranjevanje podatkov (npr. USB ključek, CD), ampak na strežniku enega izmed ponudnikov, ki nam to storitev nudi zastonj ali pa proti plačilu. Največja prednost shranjevanja datotek v oblaku je njihovo deljenje, ki omogoča skupno urejanje, za pravne osebe tudi hranjenje kopij podatkov. Še zmeraj pa se pojavljajo problemi varnosti in hranjenja podatkov v tujih državah, z različnimi pravnimi sistemi.

Več si lahko preberete na povezavah:

na vrh

7. Kaj je skupno urejanje vsebin?

Skupno urejanje datotek omogoča, da več sodelavcev hkrati ureja isti dokument. Le ta mora biti shranjen v oblaku (npr. Google Drive, MS Office 365, Dropbox), lastnik dokumenta (tisti, ki ga je ustvaril) pa mora sodelavcem dodeliti dostop do dokumenta in pravice (do gledanja, komentiranja, urejanja), npr. http://andrejamasic.weebly.com/google-drive.html.

na vrh

8. Kaj so podcasti?

Podcast je zvočna ali video vsebina, na katero se uporabnik naroči, zato da se le-ta ob vsaki novi objavi s pomočjo različnih programskih aplikacij samodejno prenese z interneta na računalnik, tablico ali telefon. Veliko izbiro slovenskih podcastov nudi RTV Slovenija (http://www.rtvslo.si/podcast), najbolj znani tuji ponudnik pa je še vedno iTunes (https://www.apple.com/itunes/podcasts/). Podcaste lahko ustvarjamo tudi sami.

Več: moj Mikro – Zasebna spletna medijska postaja

na vrh

9. Kaj je odložišče?

Odložišče je začasna shramba podatkov, je vmesni pomnilnik za podatke, ki jih kopiramo in premikamo. Podatki se v odložišču shranijo, dokler vanj ne vnesemo drugih podatkov.

na vrh

10. Kaj je desni klik?

Ob kliku na desni miškin gumb se na ekranu pojavi spustni seznam, na katerem lahko izberemo dejanje, ki ga želimo. Ponuja nam enake možnost kot zgornja orodna vrstica, s to prednostjo, da nam ponudi le tista dejanja, ki so mogoča na izbranem elementu. Na primer, če z desnim gumbom kliknemo na sliko, je spustni meni drugačen, kot če izberemo besedilo.

na vrh

11. Kaj storiti, ko pri kopiranju ne dela desni klik?

V nekaterih brskalnikih pri urejanju skupnih dokumentov ne deluje desni klik. V tem primeru uporabimo kombinacije tipk, ki jih pritisnemo hkrati, npr.

 • kopiraj: ctrl + C,
 • izreži: ctrl + X,
 • prilepi: ctrl + V.

na vrh

(Skupno 956 obiskov, današnjih obiskov 1)