Slikovna predstavitev informacij ima čedalje pomembnejšo vlogo, saj tudi nekoliko večje datoteke niso več problem za prikazovanje na najrazličnejših napravah. Področje računalniške grafike zajema široko področje in sicer od risanja načrtov, oblikovanja izdelkov do animiranja narisanih izdelkov. Govorimo celo o digitalni umetnosti, kjer umetniki ustvarjajo in oblikujejo z računalniškimi programi.

V slikarskih programih lahko slike ustvarjamo in urejamo tudi sami. Z raznovrstno paleto orodij nam omogočajo vse od popravljanja rdečih oči na fotografijah, spreminjanja ostrine, barv, svetlosti …. do dodajanja in brisanja objektov na sliki.

Več najdete na povezavi e-učbeniki, kjer je s pomočjo kratkih video učbenikov, predstavljena uporaba programov za urejanje slik.

Kadar govorimo o kvaliteti digitalne slike, seveda nimamo v mislih samo umetniške, izrazne kvalitete, pač pa tudi njene tehnološke značilnosti, predvsem ločljivost. Računalnik slike namreč prikazuje z različnim številom majhnih pik (piksl).

Slika, ki je na računalniku prikazana z več piksli, ima večjo ločljivost, kar pomeni, da je ostrejša, prikaže več podrobnosti. Večja ko je ločljivost slike (večje število pikslov na palec), več spomina zasede na računalniškem pomnilniku. Shranjene slike prepoznamo po končnicah .bmp, .gif, .jpeg, .png, uporabljajo pa se tudi druge.

(Skupno 531 obiskov, današnjih obiskov 1)