Varnost računalnika je odvisna od tega kako dobro zaščito bomo uporabili in kako varno ga uporabljamo.

Zaščito računalnika lahko razdelimo na več področij. Poglejmo si jih nekaj najpomembnejših:

Zaščita pred nepooblaščenimi vdori v naš računalnik

Požarni zid (angleško firewall) je poseben program (lahko je tudi strojna oprema), ki omejuje oz. preprečuje nepooblaščene dostope iz in v vaš računalnik. Požarni zid preverja vsak program (in protokol), ki poskuša povezati z internetom ali z vašim računalnikom. Vstop ali izstop iz našega računalnika ureja z odpiranjem oz. zapiranjem tako imenovanih vrat, ki jih odpira le znanim, preizkušeno varnim programom.

Požarni zid ni isto kot protivirusni program. Računalnik povezan v internet brez ustrezne zaščite zgleda približno tako, kot če bi šli od doma in pustili vhodna vrata na široko odprta.

Več o tem:

Zaščita pred virusi in drugo škodljivo programsko opremo

Protivirusni (antivirusni) program je računalniški program, ki poskuša najti, izolirati, blokirati in izbrisati viruse in drugo škodljivo programsko opremo. Protivirusni program pregleda datoteke, v katerih išče znane viruse, nato pa preveri sumljivo vedenje računalniških programov, ki bi lahko kazali na okužbo. Nova škodljiva programska oprema nastaja neprestano in zato je zelo pomembno, da je naš protivirusni program redno posodobljen.

Na naš računalnik se lahko naselijo tudi razni vohunski in reklamni programi, ki v najboljšem primeru samo upočasnjujejo delovanje računalnika. Lahko pa oprezajo za tem kaj delamo, kakšna gesla vpisujemo ipd. Za to potrebujemo programsko opremo (anti spyware ali adaware).

Več o tem:

Redno posodabljanje programske opreme

Redno posodabljanje programske opreme ima več prednosti. Ena je ta, da imamo vedno na voljo zadnjo, najboljšo različico programa z vsemi novimi zmožnostmi in odpravljenimi morebitnimi pomanjkljivostmi. Druga in nič manj pomembna so tako imenovane varnostne posodobitve, ki preprečujejo vdore v naš računalnik preko “varnostnih lukenj” v programski opremi. Zato je zelo pomembno, da redno posodabljamo vso programsko opremo od operacijskega sistema, preko protivirusne programske opreme, požarnega zidu do uporabniške programske opreme, ki jo potrebujemo pri svojem delu (npr. urejevalniki besedil, brskalniki, PDF prikazovalnik, Flash, Java, razni predvajalniki itd.).

V pomoč so nam lahko posebni programi, ki preverijo, katere programe imamo že nameščene na računalniku in zahtevajo posodobitev. Za sisteme Windows lahko uporabimo brezplačno rešitev  http://secunia.com/vulnerability_scanning/personal/

Varnostno kopiranje podatkov

Četudi je naš računalnik popolnoma varen, se nam lahko zgodi, da nam zataji strojna oprema (npr. trdi disk računalnika) in v tem primeru bi nam prišla zelo prav varnostna kopija podatkov (backup). To je kopija vseh tistih podatkov v računalniku, ki so za nas pomembni, ali pa so potrebni za pravilno delovanje računalnika in programov. Ob okvari diska nam omogoča obnovitev računalnika v celoti ali samo podatkov.

Varnostne kopije podatkov lahko naredimo na različne medije: optične diske (DVD, BD), na trdi disk (običajno zunanji) ali v oblak (shranjeno na spletu).

Za izdelavo varnostnih kopij potrebujemo posebne programe predvsem zato, da je postopek avtomatiziran in se izvaja redno.

Na voljo imamo tudi zastonjske rešitve:

Varna raba računalnika, mobitelov in tablic

Eno izmed pravil o varnosti pravi, da je ustrezno zaščiten računalnik na pol varen, drugo polovico varnosti predstavlja osveščen uporabnik, ki upošteva načelo o pravilni oz. predvsem varni rabi interneta. Spletnih strani, ki se ukvarjajo s področjem varnosti je kar nekaj.

Posebej bi radi izpostavili tri:

Tveganj ali nevarnosti je za naš računalnik in naše podatke veliko. Poglejmo si nekaj nasvetov o varnosti:

Varni na internetu

Safe.si

Piškotki

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Vsebujejo lahko različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščemo.

Večina piškotkov ni škodljivih, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se lahko za: prijavljanje na forume, za košarice v spletnih trgovinah, za beleženje obiskov strani, za podporo vtičnikom za uporabo družabnih omrežij, za prikazovanje oglasov in tako dalje.

Več o piškotkih si lahko preberete na spletni strani:
(Skupno 5.972 obiskov, današnjih obiskov 1)