Primer nakupa izdelka preko spleta

Kupujem pralni stroj. Moja možnost nakupa je tam nekje do 350 EUR, če bodo možnosti, želel bi ga kupiti na obroke. Mučno mi je, da bi se celo popoldne potikal po trgovinah in iskal ugodno rešitev. Večinoma prodajalci niti ne poznajo dobro teh izdelkov in ne znajo svetovati najbolj ugodnih rešitev.

Odločim se, da bom začel na spletu. Poznam spletno stran www.ceneje.si, ki daje pregled o ponudbi različnih trgovin po posameznih izdelkih. Tako lahko najdeš najbolj ugodno trgovino, kjer boš opravil nakup.

Na spletni strani v iskalno vrstico vpišem “Pralni stroji”. Pojavi se seznam pralnih strojev, nato pa izberem ureditev seznama po cenah. Na seznamu na hitro pregledam pralne stroje v cenovnem razredu od 250 do 350 EUR. Izberem si nekaj najprimernejših in za vsakega pregledam opis izdelka. Kako elegantno. Tu dobim neprimerno več podatkov, kot mi jih v trgovini navadno pove prodajalec. Iz podatkov se tudi zavem, kaj je pri nakupu pralnih strojev pomembno: poleg osnovnih podatkov o programih pranja in dimenzijah izdelka tudi električna poraba.

Odločim se za nakup pralnega stroja Gorenje W5202/S. Spletna stran mi pove, da izdelek lahko kupim v 10 trgovinah. Na seznamu je za vsako trgovino napisana cena izdelka v njej. Cene se tu gibljejo od 279 do 289 EUR. Razlike niso tako velike, da se ne bi obrnil na trgovino, ki ji najbolj zaupam. Na seznamu je tudi trgovina Mercator tehnika. Tu si lahko obetam nakup preko kartice Mercator Pika, ki jo imam, pa še verjetno tudi možnost nakupa na obroke.

S klikom na povezavo obiščem spletno stran izbranega pralnega stroja v trgovini. Stran mi ponuja tudi nakup direktno preko spleta. Pregledam še plačilne pogoje. Za imetnike kartice ponujajo nakup na 12 obrokov. Odlično, ne bo mi potrebno od doma. Pralni stroj dam v košarico in gram na spletno blagajno. Na več straneh izpolnim obrazec za nakup, nato pa napišem še vse podatke o kartici, načinu plačila in naslovu dostave ter potrdim nakup. Spletna trgovina mi preko e-pošte pošlje potrdilo o nakupu.

 

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)